OLIMPSKA REGIJA - leto 2019

Olimpska regija ili Pieria pozicionirana je u severoistočnom delu kontinentalne Grčke. Sa zapadne strane je čuvena planina Olimp sa najvišim vrhom Grčke – Mitikasom od 2918 m nadmorske visine. Zauzima površinu 1516 km2 i ima preko 134.000 stanovnika. Glavni grad je Katerini.

Ovaj deo je poznat po spomenicima arheološke i istorijske vrednosti. Olimpska regija je popularna меdju našim turistima, pogotovo iz južnih delova Srbije. Najpoznatiji deo Pierie i najpopularnija letovališta su Paralia, Olympic Beach, Litochoro, Leptokaria, Nei Pori, Platamon za leto 2019.

Ovo su tradicionalna mesta, u kojima se više čuje srpski jezik nego grčki, u kojima su meniji u restoranima na srpskom jeziku, u supermarketima i buticima rade ljudi iz Srbije… Mnogi se ovde osećaju kao kod kuće. Ovde se možete cenkati u prodavnicama kože i krzna, u zlatarama i dobiti vrlo pristojne cene za zlatan nakit.

Celu Olimpsku regiju karekterišu sudar banjske i mediteranske klime, toplo more, prijatne noći, što je osnovni uslov za prijatan odmor.

Paralia (60km od Soluna i oko 690km od Beograda)- je jedno od najpopularnijih destinacija u Grčkoj među Srbima. Nalazi se u regiji Pieria, u podnožju planine Olimp. U neposrednoj blizini je mesta Katerini (6km), Nei Pori I Leptokarije (30ak km). U Paraliji možete naći mnoštvo taverni, diskoteka, prodavnica suvenira, velikih super marketa među kojima je i “Lidl”.Mnogo Srba radi u njihovim prodavnicama, a I među Grcima ima dosta dobrih poznavalaca srpskog jezika.Severno I južno od mesta pruža se plaža duga 6km. Ulaz u more je postepen, bez velikih dubina.Pored spasioca na plaži možete naići na ljude iz Azije i Afrike koji nude prodavanje razne robe kao što su torbe, naočari, haljine, novčanici kao I usluge pletenja kika, crtanje tetovaža I masaže. Dugi niz godina Paralija je veoma tražena među mladima i tinejdžerima, zbog velikog broja diskoteka I kafića koji rade do ranih jutarnjih časova.

Olympic beach se nalazi pored Paralie, sa kojom je spojen 2 km dugom peščanom plažom. U ovom malom letovalištu nalazi se jedan veliki park i igralište za decu, glavna pešačka zona sa brojnim restoranima, tavernama, kafićima, prodavnicama, suvenirnicama, a na plaži se, pored brojnih sadržaja, nalaze brojni kafići, klubovi i beach barovi.

Nei Pori je relativno novo letovalište koje je udaljeno  nekoliko kilometara od Platamona i 160km od makedonske granice u podnožju Olimpa.Na raspolaganju su Nei Pori apartmani 2015, 70-ak metara široka izuzetno duga peščana plaža, kristalno čisto more, prostrani trgovi, parkovi, taverne, kafići, poslastičarnice, prodavnice. Mesto je karakteristično po širokim ulicama, uređenim trgovima i velikim brojem igrališta za decu, i kao takvo predstavlja idealno mesto za porodični odmor. Mogućnosti za zabavu, razonodu, šetnju i odmor su neograničene.Može se reći da je Nei Pori raj za roditelje sa decom jer su plaže jako čiste, široke i postepeno ulaze u more pa se deca mogu igrati u pesku. Takođe, na plažama ima tuševa kao i kabina za presvlačenje. Na obali postoji veliki broj kafića i restorana u kojima su meniji često na srpskom jeziku, a skoro svi konobari razumeju srpski jezik.

POGLEDAJTE NAŠE REPORTAŽE

Sa turističkom agencijom Vujović Travel obiđite svet. Više od 500 destinacija u ponudi. Bilo da želite letovanje iz snova ili obilazak istorijskih znamenitosti sa agencijom Vujović travel po najpovoljnijim cenama obiđite Evropu i svet.

KONTAKTIRAJTE NAS

Sve informacije o našim aranžmanima možete dobiti pozivom na naše brojeve telefona ili popunjavanjem on line formulara na našoj kontakt strani.